This study was carried out to investigate the composition, physicochemical properties and fat/protein ratio of milk of Brown cattle in terms of some nutritional diseases. For this purpose, tank milk of 170 farms raising Brown breed cattle in Merkez, Karakoyunlu, Aralık and Tuzluca districts of Igdir province were examined. Statistical differences were found in solid matter (p<0.01), freezing point (p<0.01), protein (p<0.05), and pH (p<0.05) values among the milk compositions examined on a district and season basis. By examining the fat/protein ratio for animal nutrition levels, it was determined that the herds were exposed to 25.7% to Acidosis, 62.4% to Normal, and 11.9% to Ketosis. Based on the fat/protein ratio of the milk, 1/3 of the cows are exposed to Acidosis+Ketosis according to the district and season, which can be attributed to the imbalance of the ration content. This situation also becomes important in feed change. For this reason, the fat/protein ratio should be checked when the cows are grazed on pasture after the dry feeding period or when transitioning from the pasture period to the dry feeding period. Monitoring the milk fat/protein ratio of cows in milk producing enterprises over time is informative for ketosis and acidosis diseases and it is recommended to measure it over time for animals.
2012-FBE-B14
Bu çalışma Esmer ırkı sığırlara ait sütlerin kompozisyonunu, fizikokimyasal özelliklerini ve yağ/protein oranını bazı besleme hastalıkları açısından incelemek için yapılmıştır. Bu amaçla Iğdır ili Merkez, Karakoyunlu, Aralık ve Tuzluca ilçelerinde Esmer ırkı sığır yetiştiren toplam 170 işletmeden elde edilen tank sütü örnekleri incelenmiştir. İlçeler bazında incelenen süt kompozisyonlarından kuru madde (p<0.01), donma noktası (p<0.01), protein (p<0.05) ve pH (p<0.05) değerleri istatistik olarak farklı bulunmuştur. Hayvan beslenme düzeyleri için yağ/protein oranın incelenmesiyle, sürülerin %25.7’sinin Asidoz, %62.4’ünün Normal ve %11.9’unun Ketozis’e maruz kaldıkları tespit edilmiştir. Sütlerin yağ/protein oranı baz alındığında ilçe ve mevsime göre ineklerin 1/3’i Asidoz+Ketozis’e maruz kalmaları rasyon içeriğinin dengesizliğine bağlanabilir. Yem değişikliğinde de bu durum önemli bir hal alır. Bu nedenle ineklerin kuru besleme döneminden sonra merada otlatılması veya mera döneminden sonra kuru besleme dönemine geçişte yağı/protein oranı kontrol edilmelidir. Süt üreten işletmelerde ineklerin süt yağ/protein oranının zamanla izlenmesi ketosis ve asidosis hastalıkları için bilgi verici olup, hayvanların dengeli beslenmesi için zamanla ölçülmesi önerilir.
Bu çalışma deneysel olmayan tarımsal uygulamaları kapsamında değerlendirildiğinden “Etik Kurul belgesi” alınmasına gerek duyulmamıştır. Çalışmada kullanılan veriler alınırken, hayvanlarla fiziki ya da görsel bir temasa ihtiyaç olmamıştır.
Iğdır üniversitesi BAP birimi
2012-FBE-B14
Bu çalışma Iğdır üniversitesi BAP birimi tarafından 2012-FBE-B14 numaralı proje ile desteklenmiştir. Bu nedenle Iğdır Üniversitesi BAP birimi ile bu projede görev alan ve vefat eden Prof. Dr. Ecevit EYDURAN’a teşekkür ederiz.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Animal Science, Genetics and Biostatistics |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Project Number | 2012-FBE-B14 |
Early Pub Date | July 2, 2024 |
Publication Date | |
Submission Date | November 6, 2023 |
Acceptance Date | May 14, 2024 |
Published in Issue | Year 2024Volume: 27 Issue: 5 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149