Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’de Organik Süte Yönelik Potansiyel Talebin Tahminlenmesi

Yıl 2018, Cilt: 21 , 35 - 43, 31.12.2018
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.472829

Öz

Araştırma,
Türkiye’de henüz iç piyasada yeni olan ve yoğun girdi kullanımı yerine organik
üretim teknikleri kullanılarak üretilen ve bu özellikleri Tarım ve Orman
Bakanlığının belirlediği güvenilir bir kurum tarafından sertifikalandırılan
organik süt için iç piyasada talebin varlığını ve tüketicilerin ödeme isteğinin
ne olduğunu ortaya koymayı hedeflemektedir. Bu amaca ulaşmak için Koşullu
Değerleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan veriler, Türkiye’de
yedi bölgede belirlenen on dört ilde 2016 yılında Haziran ayında yüz yüze
yapılan görüşmelerden elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; sütün
organik olma özelliği konusunda, fazladan ödeme yapma olasılığı; satın alınan
miktar ve gelir ile doğru orantılı olarak artmaktadır ve yüksek gelir grubunda
bulunan hanelerin %53 daha fazla ödeme yapma olasılığında oldukları
belirlenmiştir. Buna ilaveten, ödeme yapma olasılığının; içinde kalıntı
olmadığı garanti edilmiş olan sütün fiyatı yükseldikçe, azaldığı saptanmıştır. Hanelerin
litre başına ortalama kabul ettikleri ödeme istekliliği fiyatı organik sütte
5.17 TL olarak bulunmuştur. Modelde ele alınan bölgeler değişkenine
bakıldığında, Marmara bölgesinde yaşayan haneler modelde referans alınan
bölgeye göre 1 litrelik organik süt için mevcut piyasa fiyatı üzerinden 68
kuruş daha az ödeme istekliliği olasılığında oldukları elde edilen bulgularla
desteklenmektedir. Bu sonuçlara ilaveten organik süt için fiyat pirimi ödemeyi
kabul eden tüketici grubundan hedef pazarın özellikleri ile ilgili bilgi elde
edilebileceği söylenebilir.

Kaynakça

  • Anonim 2014. Organik süt. http://www.anadolumor ganik.com/organik-süt2/coment-page-3/ (Erişim tarihi: 18.03.2014).
  • Angulo AM, Gil JM 2007. Risk perception and consumer willingness to pay for certified beef in Spain. Food Quality and Preference, 18(8):1106-1117.
  • Bernard JC, Bernard DJ 2009. What is it about organic milk? An experimental analysis. American Journal of Agricultural Economics, 91(3): 826-836.
  • Collins M 1986. Sampling editör: R. Worcester, vd. Consumer market researcher handbook. Elsevier Science Publishing Company inc., London.
  • Demiryürek K 2011. Organik tarım kavramı ve organik tarımın dünya ve Türkiye’deki durumu. GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(1): 27-36.
  • Doğan N, Kızıloğlu S 2015. Konvansiyonel süt üreticilerinin organik süt üretimine bakışı: Gümüşhane ili örneği. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2(3): 276-282.
  • Greene WH 2003. Econometric Analysis. Pearson Education India, Delhi.
  • Gujarati DN 2009. Basic econometrics. Tata McGraw-Hill Education, New Delhi.
  • Haab TC, McConnell KE 2002. Social norms and illicit behavior: An evolutionary model of compliance. Journal of environmental management, 66(1): 67-76.
  • Hanemann M, Loomis J, Kanninen B 1991. Statistical efficiency of double-bounded dichotomous choice contingent valuation. American Journal of Agricultural Economics, 73(4), 1255-1263.
  • Şengül M, Ürkek B 2013. Organik Süt. Sidas Medya Yayınları, 15s, İzmir.

Estimating the Potential Demand for Organic Milk in Turkey

Yıl 2018, Cilt: 21 , 35 - 43, 31.12.2018
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.472829

Öz

Organic milk is new in the domestic market and is
produced using organic production techniques certified by Ministry of
Agriculture Forestry. This research aims to reveal the existence of organic
milk demand in the domestic market and willingness to pay. To reach this aim
contingent valuation method was used. The data used in the study was obtained
from face to face interviews conducted in identified fourteen provinces
ofnTurkey in in June of  2016. According
to research results; possibility of willingness to pay in respect of the
organic nature of the milk; it is increasing in direct amount purchased and
income. Willingness to pay is directly proportional with household income and
53% of high income households are willing to pay more. In addition it has been
found that willingness to pay is decreasing as organic milk price increases.
The average willingness to pay price per capia was found as 5.17 TL in organic
milk. Regarding the region variables in the model, households that live in
Marmara region to reference region would like to pay 0.68 TL less. In addition
to these results, it can be said that the consumer group that accepts the price
premium payment for organic milk may be able to obtain information about the
characteristics of the target market.

Kaynakça

  • Anonim 2014. Organik süt. http://www.anadolumor ganik.com/organik-süt2/coment-page-3/ (Erişim tarihi: 18.03.2014).
  • Angulo AM, Gil JM 2007. Risk perception and consumer willingness to pay for certified beef in Spain. Food Quality and Preference, 18(8):1106-1117.
  • Bernard JC, Bernard DJ 2009. What is it about organic milk? An experimental analysis. American Journal of Agricultural Economics, 91(3): 826-836.
  • Collins M 1986. Sampling editör: R. Worcester, vd. Consumer market researcher handbook. Elsevier Science Publishing Company inc., London.
  • Demiryürek K 2011. Organik tarım kavramı ve organik tarımın dünya ve Türkiye’deki durumu. GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(1): 27-36.
  • Doğan N, Kızıloğlu S 2015. Konvansiyonel süt üreticilerinin organik süt üretimine bakışı: Gümüşhane ili örneği. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2(3): 276-282.
  • Greene WH 2003. Econometric Analysis. Pearson Education India, Delhi.
  • Gujarati DN 2009. Basic econometrics. Tata McGraw-Hill Education, New Delhi.
  • Haab TC, McConnell KE 2002. Social norms and illicit behavior: An evolutionary model of compliance. Journal of environmental management, 66(1): 67-76.
  • Hanemann M, Loomis J, Kanninen B 1991. Statistical efficiency of double-bounded dichotomous choice contingent valuation. American Journal of Agricultural Economics, 73(4), 1255-1263.
  • Şengül M, Ürkek B 2013. Organik Süt. Sidas Medya Yayınları, 15s, İzmir.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

Nilgün Doğan 0000-0002-7142-8296

Semiha Kızıloğlu 0000-0001-9610-2578

Abdulbaki Bilgiç 0000-0001-5946-0915

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi 20 Ekim 2018
Kabul Tarihi 1 Ocak 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018Cilt: 21

Kaynak Göster

APA Doğan, N., Kızıloğlu, S., & Bilgiç, A. (2018). Türkiye’de Organik Süte Yönelik Potansiyel Talebin Tahminlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 21, 35-43. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.472829

Cited By

21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149