were recommended. Objective of this study was to determine the application of dairy cattle
breeding practices 346 farm located in Muş province and its 5 districts. While
milking was performed by hand twice a day in farms, milking period average was
found to be about 7.4 months. While the average daily milk yield was 10.3 kg,
milk yield in the province was concentrated in the range of 6-10 kg in 50.7%. Overall,
59.3% of the operators stated that the milk obtained from the cows was not
sufficient and 86.4% of them stated that the milk yield varied seasonally. Generally,
82.6% of the farms dried the cows and 55.8% kept 60 days in dry period. Additionally,
54% of the farms had teat cleaning before milking and after the milking, the
rate of those who had immersion was found to be 32.2%. Additionally, 70.5% of
the farms converted the produced milk into the form of cheese-yoghurt-butter products.
The total milk produced in farms with a small number of animals was consumed
for household needs, in others, 10-15% was generally consumed for the same
purpose. In order to increase milk yield in the farms, measures such as
improving the infrastructure of the enterprise including shelter, increasing
the rate of culture races in the breeds, increasing the quality of pasture and
increasing the technical knowledge of breeders
Bu araştırma,
süt sığırcılığı işletmelerinin süt verim özelliklerine ait uygulamalarını
belirlemek amacıyla, Muş İli ve 5 ilçesinde 346 işletme sahibiyle yüz yüze
anket çalışması yapılmıştır. İşletmelerde genelde sağım elle ve günde iki kez
yapılırken, sağım süresi ortalama 7.4 ay olarak bulunmuştur. Günlük ortalama
süt verimi 10.3 kg iken, il genelinde süt verimi işletmelerin %50.7’sinde 6-10
kg aralığında yoğunlaşmaktadır. İşletmecilerin %59.3’ü ineklerden elde edilen
sütün yeterli olmadığını ve %86.4’ü süt veriminin mevsime göre değiştiğini
belirtmiştir. İşletmelerin %82.6’sı inekleri kuruya çıkarmakta ve %55.8’i 60
gün kuruda tutmaktadır. İşletmelerin %54’ü sağım öncesi meme temizliği yaptığı
ve %32.2’sinin sağım sonrası daldırma işlemi yaptığı belirlenmiştir. Üretilen
süt işletmelerin %70.5’inde peynir-yoğurt-tereyağı şeklinde ürüne dönüştürülmektedir.
Hayvan sayısı az olan işletmelerde üretilen sütün tamamı ev ihtiyacı için
tüketilirken, diğer işletmelerde ise genellikle sütün %10-15’i tüketilmektedir İşletmelerde
süt verimini artırmak için, barınak dahil alt yapısının iyileştirilmesi, yetiştirilen
ırklar içinde kültür ırklarının oranının artırılması, mera imkanı ve mera ot
kalitesinin artırılması yanında hayvancılığın sadece meraya dayalı yapılmaması
ile yetiştiricilerin teknik bilgi düzeylerinin artırılması gibi bir takım
tedbirlerin alınması önerilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2019 |
Gönderilme Tarihi | 11 Şubat 2019 |
Kabul Tarihi | 28 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019Cilt: 22 Sayı: 4 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.