Bu
çalışma Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma Alan’ında 2015
ve 2016 yıllarında ana ürün yetiştirme sezonunda tesadüf blokları deneme desenine
göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Bakteri ve farklı dozlardaki (0 kg/da,
4 kg/da, 8 kg/da, 12 kg/da, 16 kg/da, 20 kg/da ve 24 kg/da) azot gübresinin
Halisbey yerfıstığı çeşidi üzerine etkileri incelenmiştir. Bu çalışmada;
bakteri ve farklı azot dozu uygulanan Halisbey yerfıstığı çeşidinin yağ
asitleri (palmitik asit, stearik asit, oleik asit, linoleik asit, behenik ve
lignoserik asit) içeriği incelenmiştir. Ana ürün koşullarında, oleik asit 24N+B
(%53.22) ve 20N+B (%53.18) uygulamalarında çok yüksek bulunmuştur. Linoleik
asit ise Kontrol (%30.39) ve 4N uygulamalarında en yüksek bulunmuştur.
Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
Proje No. FDK-2015-4957
Bu çalışma Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından (Proje No. FDK-2015-4957) desteklenmiş ve doktora tezi olarak yürütülmüştür.
This
study was conducted at the research area of Field Crops Department in Çukurova
University, Agricultural Faculty in 2015 and 2016. The experimental was
designed as a Randomized Completed Block
design with three replications The objective of this study was to determinate the
effect of seven different nitrogen fertilizer doses (0, 40, 80, 120,
160, 200 and 240 kg ha-1) and Rhizobium bacteria inoculation on some
agronomic and quality characteristics of Halisbey peanut cultivar. In this
study; the content of palmitic acid, stearic acid, oleic acid, linoleic acid,
behenic and lignoceric acid of Halisbey peanut variety applied with different
nitrogen doses were investigated. Fatty acids (palmitic acid, stearic acid,
oleic acid, linoleic acid, behenic acid and lignoceric acid) content of
Halisbey peanut variety was investigated. In the main cropped conditions, oleic
acid was found very high in 24N+B (53.22%) and 20N+B (53.18%) applications.
Linoleic acid gave the highest value in Control (30.39%) and 4N applications.
Proje No. FDK-2015-4957
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Proje No. FDK-2015-4957 |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2020 |
Gönderilme Tarihi | 28 Mart 2019 |
Kabul Tarihi | 22 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020Cilt: 23 Sayı: 1 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.