Bu çalışmada farklı zamanlarda yapılan hasadın tatlı
mısırın taze koçan verimi ve bazı verim unsurlarına etkisinin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü
olarak Harran Ovası koşullarında 2016 ve 2017 yıllarında yürütülmüştür.
Araştırmada Merit hibrit tatlı mısır çeşidi kullanılmıştır. Zadoks skalasına
göre erken süt olum (Z73), orta süt olum (Z75), geç süt olum (Z77), erken sarı
olum (Z83), orta sarı olum (Z85) ve geç sarı olum (Z87) dönemlerinde hasat
yapılmıştır. Araştırmada
taze koçan ağırlığı (g koçan-1), taze dane ağırlığı (kg da-1),
taze koçan verimi (kg da-1), taze koçan uzunluğu (cm), ağza yapışma
oranı ve suda çözünür kuru madde (SÇKM) oranı gibi özellikler incelenmiştir. Araştırma
sonuçlarına göre İncelenen özellikler hasat zamanı bakımından istatistiksel olarak önemli
bulunmuştur (P≤0.01). İki yılın ortalamasına
göre taze koçan
ağırlığı 133.1 ile 240.8 g koçan-1, taze dane ağırlığı 537.5 ile
1322.0 kg da-1, taze koçan verimi 1103.2 ile 1889.8 kg da-1,
taze koçan uzunluğu 17.3 ile 20.2 cm, ağza yapışma oranı 1.7 ile 4.0 arasında
ve suda çözünür kuru madde oranı 17.2 ile 23.5% arasında değişmiştir. Sonuç
olarak, orta sarı olum (Z85) ve geç sarı olum (Z87) döneminde hasat edilen
tatlı mısırın taze koçan ve taze dane verimi bakımından en yüksek değerle
verdiği belirlenmiştir.
HÜBAK
19209
Aim of this study was to determine the effect different harvesting
stages on the fresh ear yield and some other yield characteristics of sweet
corn. The research was conducted as a randomized complete blocks design with
three replicates in Harran plain conditions in 2016 and 2017. Merit hybrid
sweet corn variety was used as plant material. Harvests were made according to
Zadoks scale as early milky stage (Z73), middle milky stage (Z75), late milky
stage (Z77), early starch stage (Z83), middle starch stage (Z85) and late
starch stage. Fresh ear weight (g ear-1), fresh grain yield (kg da-1), fresh ear
yield (kg da-1), fresh ear length (cm), adherence rate to mouth (%)
and water-soluble dry matter rate (%) were determined in the study. As a result
of the research; statistically significant differences were seen between
harvesting times at tested characteristics (P≤0.01).
Based
on two years average; fresh ear weight, fresh grain yield, fresh ear yield, and
fresh ear length ranged between 133.1 and 240.8 g ear-1, 537.5 and 1322.0 kg da-1
, 1103.2 and 1889.8 kg da-1, and 17.3 and 20.2 cm, respectively.
Also, adherence rate to mouth and water-soluble
dry matter rate varied between 1.7 and 4.0%, and, 17.2 and 23.5%, respectively.
Consequently, the highest fresh ear yield and fresh grain yield were optained from
middle and late starch stages.
19209
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 19209 |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2020 |
Gönderilme Tarihi | 26 Ağustos 2019 |
Kabul Tarihi | 6 Kasım 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020Cilt: 23 Sayı: 1 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.