Bu çalışmanın amacı, Rhizopus oryzae NRRL-395 tarafından bulgur atık suyu kullanılarak üretilen laktik asit üretimine bazı önemli parametrelerin etkisi denenmiştir. Bu amaç ile filamentli bir yapıya sahip olan Rhizopus oryzae fungusunun gelişimi ve laktik asit üretimi için bulgur atık suyu ve glukoz gibi karbon kaynakları bu çalışmada kullanılmıştır. Karbon kaynaklarının konsantrasyonunun, pH’larının, çalkalama hızlarının ve spor konsantrasyonlarının üretim üzerine olan etkileri incelenmiştir. Fermentasyon işleminden sonra, bulgur atık suyu ve glukozdan elde edilen yüksek laktik asit değerleri yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC-UV) kullanılarak analiz edilmiştir. Çalkalamalı sistemde en yüksek laktik asit değerleri için pH 6, 1.0x106 spor/mL konsantrasyonunda, 150 rpm hızında ve 30 ̊C de 8 gün olarak araştırılmıştır. Bulgur atık suyu için maksimum laktik asit miktarı %100 konsantrasyonda (5.638 g/L) ve glukoz için 150 g/L konsantrasyonda (5.042 g/L) olarak elde edilmiştir. Bulgur atık suyu ve glukoz için maksimum laktik asit oranları sırası ile pH 6’da 5.568 ve 2.463 g/L, 150 rpm hızında 5.603 ve 2.483 g/L ve 1.0x106 spor/mL konsantrasyonunda ise 5.804 ve 5.646 g/L olarak elde edilmiştir.
Bulgur atık suyu Laktik asit Rhizopus oryzae NRRL-395 Fermantasyon
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Birimi Başkanlığı tarafından desteklenmiştir.
20133-4YLS
The aim of the study was to investigate some major parameters on production lactic acid using wheat wastewater by Rhizopus oryzae NRRL-395. The parameters, which may play an effective role in production, were determined. For developing and producing pure L(+)-Lactic acid of the filamentous fungus Rhizopus oryzae NRRL-395, rich medium with wheat wastewater and glucose as carbon source were used in the study. The effects of carbon sources concentration, pH, agitation (shaking speed) and spores concentration on lactic acid production were examined. After fermentation process, the highest values of lactic acid obtained from wheat wastewater and glucose were analyzed using high-performance liquid chromatography with ultraviolet detectors (HPLC-UV). The maximum L (+) Lactic acid production in shake flasks was investigated at pH 6, 1.0x106 spores/mL, 150 rpm, 30 ̊C at 8 days. The maximum lactic acid content for wheat wastewater and glucose were obtained at a concentration of 100% (5.638 g/L) and 150 g/L (5.042 g/L). The maximum lactic acid amount of 5.568 g/L was obtained at pH value of 6 for wheat wastewater. However, the maximum lactic acid amount of 2.463 g/L was obtained at pH value of 6 for glucose. The maximum lactic acid values for wheat wastewater and glucose were obtained 5.603 g/L and 2.483 g/L at 150 rpm speed, respectively. The maximum lactic acid values for wheat wastewater and glucose were obtained 5.804 g/L and 5.646 g/L at the 1.0x106 spores/mL respectively.
Wheat wastewater Lactic acid Rhizopus oryzae NRRL-395 Fermentation
20133-4YLS
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 20133-4YLS |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2021 |
Gönderilme Tarihi | 18 Mayıs 2020 |
Kabul Tarihi | 18 Temmuz 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021Cilt: 24 Sayı: 2 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.