Lactobacillus is naturally abundant in raw milk. Lactobacilli may develop antibiotic resistance as a result of unconscious antibiotic usage in animals. The aim of this study was to identify Lactobacillus species from raw goat’s and cow’s milk, investigate phylogenetic relationships, and examine the antibiotic profiles of these strains. In this study, the milk of 10 cows and 5 goats was obtained from some farms in Adana. The Crystal method was used to phenotypically identify different colonies assumed to be Lactobacillus that were cultured in milk samples. The disc diffusion test was used to determine their resistance to antibiotics. By using the PFGE method, the phylogenetic relationships of Lactobacillus strains were examined. A total of 18 Lactobacillus strains were isolated from 10 different cows’ milk and 10 Lactobacillus strains were identified from 5 distinct goats’ milk. When the antibiotic susceptibility profiles of the Lactobacillus strains isolated from cow’s milk were examined, it was found that all strains were sensitive to vancomycin and chloramphenicol, and 38.9% of them were resistant to some antibiotics. All the Lactobacillus strains isolated from goat’s milk were shown to be susceptible to ampicillin, vancomycin, chloramphenicol, and 40% of all strains were found to be resistant to some antibiotics. The PFGE analysis showed that 28 Lactobacillus strains were separated into 21 pulsetypes, and the strains in the A-B-C-D-E-F-G pulsetypes were found to be 100% similar. Consequently, the sensitivity of Lactobacillus species to antibiotics requires more investigation.
-
-
Lactobacillus, çiğ sütte bol miktarda ve doğal olarak bulunur. Hayvanlarda bilinçsiz antibiyotik kullanımı sonucu, laktobasiller antibiyotik direnci geliştirebilir. Bu çalışmanın amacı çiğ keçi ve inek sütünden elde edilen Lactobacillus türlerini belirlemek, filogenetik ilişkileri araştırmak ve bu suşların antibiyotik profillerini incelemektir. Çalışmada Adana’daki bazı çiftliklerden 10 inek ve 5 keçi sütü elde edilmiştir. Kristal yöntemi, süt örneklerinde kültürlenen Lactobacillus olduğu varsayılan farklı kolonileri fenotipik olarak tanımlamak için kullanıldı. Antibiyotiklere dirençlerini belirlemek için disk difüzyon testi kullanıldı. PFGE yöntemi kullanılarak Lactobacillus suşlarının filogenetik ilişkileri incelendi. 10 farklı inek sütünden 18 Lactobacillus suşu izole edildi ve 5 farklı keçi sütünden 10 Lactobacillus suşu tanımlandı. İnek sütünden izole edilen Lactobacillus suşlarının antibiyotik duyarlılık profilleri incelendiğinde, bakterilerin tamamının vankomisin ve kloramfenikole duyarlı olduğu, %38,9'unun bazı antibiyotiklere dirençli olduğu tespit edildi. Keçi sütünden izole edilen tüm Lactobacillus suşlarının ampisilin, vankomisin, kloramfenikol'e duyarlı olduğu gösterilmiş ve bunların %40'ının bazı antibiyotiklere dirençli olduğu saptanmıştır. PFGE analizi 28 Lactobacillus suşunun 21 pulsetipine ayrıldığını ve A-B-C-D-E-F-G pulsetiplerindeki suşların %100 benzer olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, Lactobacillus türlerinin antibiyotik duyarlılıkları konusunda daha kapsamlı araştırmaların yapılması gerekmektedir.
-
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Erken Görünüm Tarihi | 27 Mayıs 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ekim 2023 |
Gönderilme Tarihi | 21 Eylül 2022 |
Kabul Tarihi | 27 Şubat 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023Cilt: 26 Sayı: 5 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.