Kuşkonmaz (Asparagus officinalis L.) bitkisi, Asparagaceae familyasına giren ve içerisinde yaklaşık 300 tür barındıran Asparagus cinsine ait bir tür olup, kültürü yapılan ve ekonomik değeri yüksek olan bir sebzedir. Kuşkonmaz bitkisinin hayvan yemi olarak kullanımı ile ilgili çalışmalar oldukça kısıtlıdır. Kuşkonmaz bitkisi ilkbaharda taze sebze olarak hasadı yapıldıktan sonra gelişmeye bırakılır ve bitkilerin kış dinlenmesine girmesinden önce gelişen vejetatif aksamı hasat edilir. Bu çalışmada, söz konusu vejetatif aksamın silaj yapımı olanakları araştırılmıştır. Çalışmada, kuşkonmaz bitkisinin gelişme dönemi sonunda biçilen sürgünleri kullanılıp, bu sürgünler teorik olarak 2-3 cm ebadında parçalanmış daha önceden bir TUBİTAK projesi sonucu elde edilen 5 adet laktik asit bakterisi (LAB) ile aşılanarak silolanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; 879.92 kg da-1 yeşil ot verimi ve 324.60 kg da-1 kuru ot verimi ile alternatif bir kaba yem kaynağı olabileceği, potansiyel beslenme değerinin ruminant hayvanlar için uygun olduğu belirlenmiştir. Diğer yandan, LAB katkısı kontrol grubuna göre silajların pH, asetik asit, propiyonik asit içeriklerini ve kuru madde kaybını düşürürken, laktik asit içeriklerini ise önemli düzeyde arttırmıştır. Özellikle silaj kalitesini iyileştirmede, LS-65-2-1 kod numaralı L. bifermentas izolatının ön plana çıktığı belirlenmiştir
Alternatif yem, Fermantasyon ürünleri İnokulant Silaj Mikrobiyolojisi
KAhramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi BAP Birimi
2021/1-32 M
Bu çalışmada kullanılan laktik asit bakteri izolatları TÜBİTAK tarafından desteklenen 110O694 no'lu projeden elde edilmiştir
Asparagus (Asparagus officinalis L.) plant is a species belonging to the Asparagus genus, and contains about 300 species It is a cultivated vegetable with high economic value. Studies on its use as animal feed are very limited. After the asparagus plant is harvested as a fresh vegetable in the spring, it is left to develop and the vegetative parts of the plants are harvested before they go into winter dormancy. In this study, the silage making possibilities of the vegetative part were investigated. The vegetative parts of the asparagus plant, which were cut as forage at the end of the growing period, were used and the forage were inoculated with 5 lactic acid bacteria (LAB), obtained from a TUBITAK project, for making silage. It has been determined that Asparagus can be an alternative roughage source with 879.92 kg da-1 green forage yield and 324.60 kg da-1 dry matter yield. Its potential nutritional value is determined as suitable for ruminant feeding. Moreover, LABs inoculation decreased pH, acetic acid, propionic acid content, dry matter loss, whereas increased lactic acid content significantly compared to control group. It has been determined that L. bifermentas isolate code number LS-65-2-1 come to forefront in terms of improving silage quality.
Alternative forage Fermentation end products Inoculant Silage microbiology
2021/1-32 M
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2021/1-32 M |
Erken Görünüm Tarihi | 27 Mayıs 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ekim 2023 |
Gönderilme Tarihi | 28 Aralık 2022 |
Kabul Tarihi | 7 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023Cilt: 26 Sayı: 5 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.