Aspir tohumlarının farklı konsantrasyonlarda (0, 50, 75, 150, 300 mM) NaCI stresine karşı morfolojik, fizyolojik (biyokütle, su içeriği-WC) ve biyokimyasal (proline, membran hasarı-malondialdehit-MDA, H2O2 içeriği) tepkileri in vitro koşullarda ilk defa incelenmiştir. Üç haftalık kültür sürenin sonunda NaCl tuz stresinin çimlenme yüzdelerini olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Çimlenme yüzdesi kontrol grubunda % 100 iken 150 mM NaCl'de % 30'a, 300 mM'de % 5'e düşmüştür. Genel olarak, fidelerin morfolojik gelişimi önemli ölçüde yavaşlamış ve 300 mM konsantrasyonda ise fide büyümesi gözlenmemiştir. Tüm NaCl konsantrasyonlarında su içeriği (WC), taze ağırlık, sürgün ve kök uzunluğunun azaldığı ancak kuru ağırlıklarda önemli bir azalma olmadığı belirlenmiştir. Aspir fidelerinde tuz uygulamalarının yoğunluğuna paralel olarak MDA, proline ve H2O2 içerikleri de artmıştır. En yüksek MDA ve proline içeriği 150 mM NaCl uygulamasında ve en yüksek H2O2 içeriği 75 mM NaCl uygulamasında bulunmuştur. Bu veriler ışığında, Balcı aspir çeşidinin uygulanan tuz konsantrasyonlarında negatif etki göstererek hassas olduğu kanıtlanmıştır.
Batman Üniversitesi
BTÜBAP-2017-Yüksek Lisans-9
The morphological, physiological (biomass, water content-WC) and biochemical (proline, membrane damage-malondialdehyde-MDA, H2O2 content) responses of safflower to NaCI salt stress in different concentrations (0, 50, 75, 150, and 300 mM) were investigated for the first time in in vitro conditions in this study. At the end of the 3-week period, it was determined that NaCl had a negative effect on germination percentages. The percentage of germination was 100% in the control group, while it decreased to 30% in 150 mM NaCl and 5% in 300 mM. In general, morphological development of seedlings was significantly slowed down and seedling growth was not observed at 300 mM concentration. It was determined that the WC, fresh weights, shoot and root length decreased in all NaCl concentrations but there was no significant decrease in dry weights. MDA, proline and H2O2 contents increased in safflower seedlings in parallel with the intensity of salt treatments. While the highest MDA and proline content was found in 150 mM NaCl treatment, the highest H2O2 content was found in 75 mM NaCl treatment. In the light of these data, it has been proven that the Balcı safflower variety is sensitive by showing a negative effect on the applied salt concentrations.
BTÜBAP-2017-Yüksek Lisans-9
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bitki Fizyolojisi, Yapısal Biyoloji |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | BTÜBAP-2017-Yüksek Lisans-9 |
Erken Görünüm Tarihi | 14 Haziran 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 11 Ekim 2021 |
Kabul Tarihi | 6 Ekim 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023Cilt: 26 Sayı: 6 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.