A study was managed to identify the water stress effect on marketable yield, osmatic potential, and potassium (K) and calcium (Ca) ions for drip and furrow irrigated processing red pepper in the 2010 and 2011 growing seasons in Tarsus, Turkey. The treatments for drip irrigation; comprise full irrigation (DFI1.0), deficit irrigation DDI0.75, DPRD0.5, DFPRD0.5, and DDI0.5; for furrow irrigation; full irrigation (FFI1.0), fix alternative furrow (FAF0.5) and PRD furrow (FPRD0.5). FAF0.5 and FPRD0.5 received 50 % of the water applied to FFI1.0. In FAF0.5 the same furrows were irrigated while in FPRD0.5 irrigated alternately. Irrigation methods and irrigation levels had a remarkable effect on the total yield of red pepper in both experimental years. Drip irrigation treatments manufactured higher red pepper yields than the furrow irrigation treatments. The maximum yield in the drip irrigation system was acquired from the DFI1.0 treatment followed by DDI0.75, DDI0.5, and DFPRD0.5 treatments. Though DPRD0.5, DFPRD0.5, and DDI0.5 applied the same amount of water, DPRD0.5 resulted in a higher yield. In furrow treatments, FFI1.0 resulted in the highest yield followed by FPRD0.5 and FAF0.5. Water use efficiency (WUE) diminished with increasing the water amount for drip and furrow irrigation methods. While lower osmotic potential values were measured in full irrigation treatments in furrow and drip irrigation plots, higher osmotic potential values were determined in treatments where water stress was determined in both years. In both drip and furrow irrigation, the lowest Ca (%) values were obtained in full irrigation, while the highest Ca values were obtained in limited irrigation with water stress in the 2010 and 2011 years. K ion values were generally similar in the first and fourth pepper harvests in drip and furrow irrigation.
Pepper Furrow Drip irrigation Osmotic potential Partial root drying
Tarsus, Türkiye'de 2010 ve 2011 yetiştirme sezonlarında damla ve karık sulama ile kırmızı biberin pazarlanabilir verim, osmatik potansiyel ve potasyum (K) ve kalsiyum (Ca) iyonları üzerindeki su stresi etkisini belirlemek için bir çalışma gerçekleştirildi. Damla sulama konuları; tam sulama (DFI1.0), kısınıtlı sulama DDI0.75, DPRD0.5, DFPRD0.5 ve DDI0.5'ten oluşurken; karık sulama konuları; tam sulama (FFI1.0), sabit alternatif karık (FAF0.5) ve PRD karık (FPRD0.5)'tan oluşmaktadır. FAF0.5 ve FPRD0.5, FFI1.0 'a uygulanan suyun %50'sini almıştır. FAF0.5' konusunda aynı karıklar, FPRD0.5'te dönüşümlü olarak karıklar sulanmıştır. Sulama yöntemleri ve sulama seviyeleri, her iki deneme yılında da toplam kırmızı biber verimi üzerinde dikkate değer bir etkiye sahip olmuştur. Damla sulama konuları karık sulama konularına göre daha yüksek kırmızı biber verimi sağlamıştır. Damla sulama sisteminde en yüksek verim DFI1.0 konusundan alınırken, ardından DDI0.75, DDI0.5 ve DFPRD0.5 konuları izlemiştir. DPRD0.5, DFPRD0.5 ve DDI0.5 konularına aynı miktarda sulama suyu miktarı uygulansa da, DPRD0.5 konusunda daha yüksek verimle sonuçlanmıştır. Karık uygulamalarında FFI1.0 en yüksek verimle sonuçlanırken, bu konuyu FPRD0.5 ve FAF0.5 konualrı izlemiştir. Damla ve karık sulama yöntemlerinde su miktarı arttıkça su kullanım etkinliği (WUE) azalmıştır. Karık ve damla sulama parsellerinde yer alan tam sulama konusunda daha düşük ozmotik potansiyel değerleri ölçülürken, her iki yılda da su stresinin belirlendiği uygulamalarda daha yüksek ozmotik potansiyel değerleri belirlenmiştir. 2010 ve 2011 yıllarında hem damla hem de karık sulamada en düşük Ca (%) değerleri tam sulamada elde edilirken, en yüksek Ca değerleri su stresi yaşanan kısıntılı sulama konularında elde edilmiştir. Damla ve karık sulamada birinci ve dördüncü biber hasadında K iyon değerleri genel olarak benzer olmuştur.
Biber Karık Damla Sulama Ozmotik Potansiyel Kısmi Kök Kurutma
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 13 Ekim 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2024 |
Gönderilme Tarihi | 7 Nisan 2023 |
Kabul Tarihi | 4 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024Cilt: 27 Sayı: 1 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.