Bağcılıkta hasat sonrası, üzüm kalitesi ile sağlığının sağlanması ve korunması için çok önemli bir dönemdir. Dulkadiroğlu üzüm yetiştiricileri için büyük öneme sahip olan Kabarcık çeşidinin, hasat edildikten sonra muhafazası ve yola dayanım süresinin kısa oluşu yetiştiriciler tarafından dile getirilen gerçek bir problem oluşturmaktadır. Bu araştırmada, hasat sonrası melatonin uygulaması ile üzüm salkım sağlığı ile üzüm kalitesinin korunması ve en üst düzeye çıkartılması amaçlanmıştır. 2023-2024 üretim sezonunda Dulkadiroğlu üretici bağlarından elde edilen Kabarcık çeşidi üzüm salkımlarına farklı melatonin dozları uygulanmıştır. Melatonin dozlarına tabi tutulan salkımlar toplam 4 farklı zaman dilimlerinde (0, 5, 10, ve 15. günler) olmak üzere meyve ağırlık kaybı, briks (şeker içeriği), pH ve titre edilebilir asit (tartarik asit) miktarları tespit edilmiştir. Sonuç olarak, en fazla ağırlık kaybı kontrol ve 6 saat 25 μmol L–1 melatonin uygulamalarında görülürken, en az ağırlık kaybı 3 saat 250 μmol L–1 melatonin uygulamasında görülmüştür. Böylece, 25 μmol L–1 melatonin çok düşük ve etkisiz olarak görülürken, 250 μmol L–1 melatonin üzüm tanesinde ağırlık kaybını önlemede etkili bir çözüm olarak tespit edilmiştir. Bu çalışma, melatoninin meyve kalitesinin iyileştirilmesi ve raf ömrünün uzatılması açısından önemli etkilerini vurgulamaktadır.
Kahramanmaraş Melatonin Kabarcık Hasat Sonrası Fizyolojisi Üzüm Salkım Gelişimi
In viticulture, post-harvest is a very important period to ensure and protect grape quality and health. The storage of the Kabarcık variety, which is of great importance for Dulkadiroğlu grape growers, after harvest and its short road endurance period, constitute a real problem expressed by the growers. In this reseach, it was aimed to maximize grape cluster health and post-harvest quality protection with melatonin application. Different doses of melatonin were applied to grape clusters of Kabarcık variety obtained from Dulkadiroğlu producer vineyards in the 2023-24 production season. Fruit weight loss, brix (sugar content), pH, and titratable acid (tartaric acid) amounts were determined in the clusters subjected to melatonin doses in a total of four different periods (days 0, 5, 10, and 15). As a result, the highest weight loss was seen in the control and 6-hours 25 μmol L–1 melatonin applications, while the least weight loss was seen in the 3-hours 250 μmol L–1 melatonin application. Thus, while the 25 μmol L–1 dose of melatonin was seen as too low and ineffective, the 250 μmol L–1 dose of melatonin was determined to be an effective solution in preventing weight loss in grape berries. This study highlights the important effects of melatonin in improving fruit quality and extending shelf life.
Kahramanmaraş Melatonin Kabarcık Post-Harvest physiology Grape cluster development
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Şarapçılık ve Bağcılık |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 15 Ağustos 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 7 Kasım 2024 |
Gönderilme Tarihi | 10 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 8 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024Cilt: 27 Sayı: 6 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.