Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Dalga Boylu Led Aydınlatma Uygulamalarının Domateste Fide Kalitesi Üzerine Etkileri

Yıl 2024, Cilt: 27 Sayı: Ek Sayı 2 (Suppl 2), 372 - 384
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1491999

Öz

Bu çalışma, farklı dalga boylarına sahip led lambalar kullanılarak oluşturulan aydınlatma ortamlarının domates fidelerinin kaliteleri üzerine olan etkilerinin araştırılması ve fide üreticilerinin teslimatlarında herhangi bir sebeple meydana gelebilecek gecikmeler olması durumunda fidelerde boy ve kalite kontrolünün sağlanarak üreticilerin bu sıkıntılarına bir çözüm bulmak amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla öncelikle iklim odasında aynı ışık yoğunluğuna sahip farklı dalga boylarında (kırmızı, mavi, yeşil, beyaz-günışığı karışımı-kontrol) led lambalar altında dikim aşamasından itibaren “Ferguson F1” domates çeşidine ait fideler 10 gün süre ile yetiştirilmiştir. Daha sonra domates fideleri, boy uzamasını baskılamada etkili olduğu belirlenen mavi ışığın farklı oranlarda (%100, %50, %25 ve %12.5) kontrol olarak kullanılan beyaz-günışığı karışımı lambalara eklenmesiyle elde edilen ışık koşullarına maruz bırakılmıştır. Son olarak da farklı oranlarda mavi ışığın uzun dönemdeki etkilerinin kalıcılığını ortaya koyabilmek amacıyla fideler tekrar beyaz-günışığı koşullarına maruz bırakılmıştır. Fide aşamasında kullanılan farklı dalga boyları arasından domates fidelerinin gelişimini baskılayan dalga boyunun mavi ışık olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, bitki gelişimini teşvik eden ve fide boyunda artışlara neden olan ışığın ise kırmızı ışık olduğu ortaya konmuştur. Farklı oranlarda mavi ışık koşulları altında yetiştirilen domates fidelerinde mavi ışık oranı azaldıkça bitki yaş ağırlığında ve bitki boyunda önemli seviyede artışlar elde edilmiştir. Farklı oranlardaki mavi ışığın fide kalitesi üzerine uzun süreli etkisine bakıldığında uygulama sonrası kontrol aydınlatma koşullarına alınan domates fidelerinin kalitesi üzerinde mavi ışığın etkisinin geçici olduğu ve fidelerde büyümenin devam ettiği görülmüştür. Bu sonuçlar fide boyunun baskılanmasında %100 mavi ışığın kullanılabileceğini ve mavi ışığın etkisinin hazır fide yetiştiriciliğinde kullanılan kimyasal maddeler gibi kalıcı olmadığını göstermiştir.

Etik Beyan

Makale yazarları aralarında herhangi bir çıkar çatışması olmadığını beyan ederler.

Destekleyen Kurum

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

Proje Numarası

2019/4-2 YLS

Teşekkür

Bu çalışma Abdullah HAVAN’ın Yüksek Lisans Tez çalışmasının bulgularını içermektedir. Bu çalışmayı 2019/4-2 YLS numaralı projeyle destekleyen Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimine teşekkür ederim. Verilerin toplanmasında bana yardımları dokunan Ziraat Yüksek Mühendisleri M. Ömür ASLAN, Ezginur SÖZERİ ve Hilal OKYAY’a teşekkür ederim.

Kaynakça

  • Alexieva, V., Sergiev, I., Mapelli, S., & Karanov, E. (2001). The effect of drought and ultraviolet radiation on growth and stress markers in peas and wheat. Plant, Cell & Environment, 24(12), 1337-1344.
  • Başak, H., & Demir, K., (2022). Sebze Fidelerinde Büyüme Ve Gelişmenin Kontrolü. Sebzelerde Fide Yetiştiriciliği-2 (Pp.625-651), Ankara: Gece Kitapliği.
  • Bayhan, Y., & Zafer, A. V. C. I. (2019). Örtü altı sebze yetiştiriciliğinde LED aydınlatma sistemlerinin bitki gelişimine ve verimine etkisinin belirlenmesi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (17), 86-95. https://doi.org/10.31590/ejosat.615444
  • Bohar, J., Fernandes, G. E., & Xu, J. (2017). Spectral-temporal LED lighting modules for reproducing daily and seasonal solar circadian rhythmicities. In 2017 IEEE International Conference on Smart Computing (SMARTCOMP) (pp. 1-6). IEEE.
  • Bula, R.J., Morrow, R.C., Tibbitts, T.W., Barta, D.J., Ignatius, R.W., & Martin, T.S. (1991). Light-emitting diodes as a radiation source for plants. HortScience, 26(2), 203-205.
  • Çağlayan, N., & Ertekin, C. (2018). Farklı dalga boylu LED ışıklarının yeşil yapraklı bitkilerin gelişimi üzerindeki etkileri. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 14(2), 105-114.
  • Claypool, Nicholas & Lieth, JH. (2020). Physiological responses of pepper seedlings to various ratios of blue, green, and red light using LED lamps. Scientia Horticulturae. 268. 109371. 10.1016/j.scienta.2020.109371.
  • Cosgrove, D.J. (1994). Photomodulation of growth. In: Photomorphogenesis in Plants. Springer, Dordrecht. s.631- 658.
  • Çağlayan, N., & Ertekin, C. (2016). Sebze Üretiminde İlave LED Aydınlatma Uygulamaları. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 12(1), 27-35.
  • Çakırer Seyrek, G. (2024). Domates (Lycopersicon esculentum L.) fidelerinin muhafazasında farklı dalga boylu led aydınlatma uygulamalarının fide kalite parametreleri üzerine etkileri (tez no 864155). [Doktora tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilimdalı]. Yüksek Öğretim Kurulu Tez Merkezi.
  • Deram, P. (2013). Light-emitting-diode (led) lighting for greenhouse tomato production. Yüksek Lisans Tezi. McGill University. Montreal, Quebec.
  • Di, Q., Li, J., Du, Y., Wei, M., Shi, Q., Li, Y., & Yang, F. (2021). The combination of red and blue lights improved the growth and development of eggplant (Solanum melongena L.) seedlings by regulating photosynthesis. Journal of Plant Growth Regulation, 40, 1477-1492.
  • Ergun, N., Çağlar, G., Özbay, N., & Ergun, M. (2007). Hıyar fide kalitesi ve bitki gelişimi üzerine prohexadıone-calcıum uygulamalarının etkileri. Bahçe, 36(1), 49-60.
  • Folta, K.M., Pontin, M.A., Karlin‐ Neumann, G., Bottini, R., & Spalding, E.P. (2003). Genomic and physiological studies of early cryptochrome 1 action demonstrate roles for auxin and gibberellin in the control of hypocotyl growth by blue light. The Plant Journal, 36(2), 203-214.
  • Geboloğlu, N., Durukan, A., Sağlam, N., Doksöz, S., Şahin, S. & Yılmaz, E. (2015). Patlıcanda fide gelişimi ve fide Kalitesi ile paclobutrazol uygulamaları arasındaki ilişkiler. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 8 (1), 62-66.
  • Gent, M.P.N. (1995). Canopy light interception, gas exchange, and biomass in reduced height isolines of winter wheat. Crop Science, 35, 1636–1642.
  • Gunes, A., Inal, A., Bagci, E.G., Coban, S., & Pilbeam, D.J. (2007). Silicon mediates changes to some physiological and enzymatic parameters symptomatic for oxidative stress in spinach (Spinacia oleracea L.) grown under B toxicity. Scientia Horticulturae, 113(2), 113-119. https://doi.org/10.1007/s11104-006-9137-9
  • Hernández, R., & Kubota, C. (2016). Physiological responses of cucumber seedlings under different blue and red photon flux ratios using leds. Environmental and Experimental Botany, 121, 66-74. https://doi.org/10.1016/j.envexpbot.2015.04.001
  • Izzo, L. G., Mele, B. H., Vitale, L., Vitale, E., & Arena, C. (2020). The role of monochromatic red and blue light in tomato early photomorphogenesis and photosynthetic traits. Environmental and Experimental Botany, 179, 104195.
  • Jin, D., Su, X., Li, Y., Shi, M., Yang, B., Wan, W., & Zou, J. (2023). Effect of red and blue light on cucumber seedlings grown in a plant factory. Horticulturae, 9(2), 124. https://doi.org/10.3390/horticulturae9020124
  • Kaya, T. (2022). Farklı Dalga Boylu led Aydınlatma Uygulamalarının Domates (Lycopersicon esculentum L) Fidelerinin gelişimi Kalite Özellikleri ve Mineral Element Içeriklerine Etkileri (Tez no 761650). [Doktora tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilimdalı]. Yüksek Öğretim Kurulu Tez Merkezi.
  • Kofidis, G., Giannakoula, A., & Ilias, I.F. (2008). Growth, anatomy and chlorophyll fluorescence of coriander plants (Coriandrum sativum L.) treated with prohexadionecalcium and daminozide. Acta Biologica Cracoviensia Series Botanica, 50(2), 55-62.
  • Kopsell, D.A., Sams, C.E., & Morrow, R.C. (2015). Blue wavelengths from LED lighting increase nutritionally important metabolites in specialty crops. HortScience, 50(9), 1285-1288. https://doi.org/10.21273/HORTSCI.50.9.1285
  • Matsuo, S., Nanya, K., Imanishi, S., Honda, I., & Goto, E. (2019). Effects of blue and red lights on gibberellin metabolism in tomato seedlings. The Horticulture Journal, 88(1), 76-82.
  • McCree, K.J. (1971). The action spectrum, absorptance and quantum yield of photosynthesis in crop plants. Agricultural Meteorology, 9, 191-216. https://doi.org/10.1016/0002-1571(71)90022-7
  • Mohamed, O. A. (2022). Tüplü domates fidesi yetiştiriciliğinde farklı bakırlı fungusit uygulamalarının boy kontrolü ve kalite üzerine etkileri (Tez no 717310). [Doktora Tezi, Bursa Uludag Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Ohashi-Kaneko, K., Takase, M., Kon, N., Fujiwara, K., & Kurata, K. (2007). Effect of light quality on growth and vegetable quality in leaf lettuce, spinach and komatsuna. Environmental Control in Biology, 45(3), 189-198. https://doi.org/10.2525/ ecb.45.189
  • Ouzounis, T., B. Razi Parjikolaei, X. Fretté, E. Rosenqvist, & C. O. Ottosen, (2015). Predawn and high intensity application of supplemental blue light decreases the quantum yield of PSII and enhances the amount of phenolic acids, flavonoids, and pigments in Lactuca sativa. Frontiers in Plant Science 6:19. https://doi.org/10.3389/fpls. 2015.00019
  • Ozbay, N., & Ergun, N. (2015). Prohexadione calcium on the growth and quality of eggplant seedlings. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 50(10), 932-938. https://doi.org/10.1590/S0100-204X 20150010 00009
  • Park, Y. &, Runkle, E.S. (2019). Blue radiation attenuates the effects of the red to far-red ratio on extension growth but not on flowering. Environmental and Experimental Botany, 168, 103871. https://doi.org/10.1016/j.envexpbot.2019.103871
  • Quyang F, Mao JF, Wang J, Zhang S, & Li Y (2015) Transcriptome analysis reveals that red and blue light regulate growth and phytohormone metabolism in Norway spruce [Picea abies (L.) Karst.]. PLoS ONE 10(8):83–85.
  • Snowden, M.C., Cope, K.R., & Bugbee, B. (2016). Sensitivity of seven diverse species to blue and green light: interactions with photon flux. PLoS One, 11 (10), e0163121. https://doi.org/10.1371/ journal.pone.0163121
  • Son, K.H. &, Oh, M.M. (2013). Leaf shape, growth, and antioxidant phenolic compounds of two lettuce cultivars grown under various combinations of blue and red lightemitting diodes. HortScience, 48(8), 988-995. https://doi.org/10.21273/ HORTSCI. 48.8.988
  • Tanaka, M., Takamura, T., Watanabe, H., Endo, M., Yanagi, T., & Okamoto, K. (1998). In vitro growth of Cymbidium plantlets cultured under superbright red and blue light-emitting diodes (LEDs). The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 73(1), 39-44. https://doi.org/10.1080/14620316. 1998.11510941
  • Uslu, A. (2002). Aşılı hıyar fidesi yetiştiriciliğinde, farklı aşı yöntemlerinin karşılaştırılması üzerine bir araştırma(Tez no 128465). [Yüksek Lisans Tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Wheeler, R.M., Mackowiak, C.L., Sager, J.C., Yorio, N.C., & Knott, W.M. (1994). Growth and gas exchange by lettuce stands in a closed, controlled environment. The Journal of the American Society for Horticultural Science 119, 610–615.
  • Wollaeger, H.M. &, Runkle, E.S. (2015). Growth and acclimation of impatiens, salvia, petunia, and tomato seedlings to blue and red light. HortScience 50 (4), 522–529. https://doi.org/10.21273/ HORTSCI.50.4.522
  • Yavari, N., Tripathi, R., Wu, BS, MacPherson, S., Singh, J., & Lefsrud, M. (2021). The effect of light quality on plant physiology, photosynthetic, and stress response in Arabidopsis thaliana leaves. PLoS Bir One . 16(3), e0247380. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0247380
  • Yetişir, H. & Ellialtıoğlu, Ş. (2022). Sebzelerde Fide Yetiştiriciliği - 2. Gece Kitaplığı, Ankara
  • Yu, W., Liu, Y., Song, L., Jacobs, D. F., Du, X., Ying, Y., &Wu, J. (2017). Effect of differential light quality on morphology, photosynthesis, and antioxidant enzyme activity in Camptotheca acuminata seedlings. Journal of Plant Growth Regulation, 36, 148-160. https://doi.org/ 10.1007/s00344-016-9625-y
  • Zhang, H.Y., Jiang, Y.N., He, Z.Y., & Ma, M. (2005). Cadmium accumulation and oxidative burst in garlic (Allium sativum). Journal of Plant Physiology, 162, 977-984. https://doi.org/10.1016/ j.jplph.2004.10.001
  • Zhao, X., Yu, X., Foo, E., Symons, G.M., Lopez, J., Bendehakkalu, K.T., Xiang, J., Weller, J.L., Liu, X., Reid, J.B., & Lin, C. (2007). A study of gibberellin homeostasis and cryptochrome-mediated blue light inhibition of hypocotyl elongation. Plant Physiology, 145(1), 106–118. https://doi.org/ 10.1104/pp.107.099838

Effects of Different Wavelength-Led Lighting Applications on Seedling Quality in Tomato

Yıl 2024, Cilt: 27 Sayı: Ek Sayı 2 (Suppl 2), 372 - 384
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1491999

Öz

This study was conducted to investigate the effects of lighting environments created using LED lamps with different wavelengths on the quality of tomato seedlings and to find a solution to the problems of transplant producers in case of any delays in deliveries, by ensuring control over the height and quality of the seedlings. For this purpose, seedlings of the “Ferguson F1” tomato variety were first grown for 10 days under LED lamps with different wavelengths (red, blue, green, white-daylight mix-control) with the same light intensity in a climate chamber from the transplanting stage. Subsequently, the tomato seedlings were exposed to light conditions obtained by adding blue light, which was determined to be effective in suppressing stem elongation, in different proportions (100%, 50%, 25%, and 12.5%) to the white-daylight mix lamps used as control. Finally, to demonstrate the long-term effects and persistence of different proportions of blue light, the seedlings were once again exposed to white-daylight conditions. Among the different wavelengths used during the seedling stage, blue light was determined to suppress the growth of tomato seedlings. Additionally, it was found that red light promoted plant growth and caused a significant increase in seedling height. Significant increases in plant fresh weight and plant height were also obtained in tomato seedlings grown under different blue light conditions as the proportion of blue light decreased. When the long-term effect of different proportions of blue light on seedling quality was considered, it was observed that the effect of blue light on the quality of tomato seedlings transferred to control lighting conditions after application was temporary and the growth of the seedlings continued. These results have shown that 100% blue light can be used to suppress seedling height and that the effect of blue light is not as permanent as the chemicals used in the transplant cultivation industry.

Proje Numarası

2019/4-2 YLS

Kaynakça

  • Alexieva, V., Sergiev, I., Mapelli, S., & Karanov, E. (2001). The effect of drought and ultraviolet radiation on growth and stress markers in peas and wheat. Plant, Cell & Environment, 24(12), 1337-1344.
  • Başak, H., & Demir, K., (2022). Sebze Fidelerinde Büyüme Ve Gelişmenin Kontrolü. Sebzelerde Fide Yetiştiriciliği-2 (Pp.625-651), Ankara: Gece Kitapliği.
  • Bayhan, Y., & Zafer, A. V. C. I. (2019). Örtü altı sebze yetiştiriciliğinde LED aydınlatma sistemlerinin bitki gelişimine ve verimine etkisinin belirlenmesi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (17), 86-95. https://doi.org/10.31590/ejosat.615444
  • Bohar, J., Fernandes, G. E., & Xu, J. (2017). Spectral-temporal LED lighting modules for reproducing daily and seasonal solar circadian rhythmicities. In 2017 IEEE International Conference on Smart Computing (SMARTCOMP) (pp. 1-6). IEEE.
  • Bula, R.J., Morrow, R.C., Tibbitts, T.W., Barta, D.J., Ignatius, R.W., & Martin, T.S. (1991). Light-emitting diodes as a radiation source for plants. HortScience, 26(2), 203-205.
  • Çağlayan, N., & Ertekin, C. (2018). Farklı dalga boylu LED ışıklarının yeşil yapraklı bitkilerin gelişimi üzerindeki etkileri. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 14(2), 105-114.
  • Claypool, Nicholas & Lieth, JH. (2020). Physiological responses of pepper seedlings to various ratios of blue, green, and red light using LED lamps. Scientia Horticulturae. 268. 109371. 10.1016/j.scienta.2020.109371.
  • Cosgrove, D.J. (1994). Photomodulation of growth. In: Photomorphogenesis in Plants. Springer, Dordrecht. s.631- 658.
  • Çağlayan, N., & Ertekin, C. (2016). Sebze Üretiminde İlave LED Aydınlatma Uygulamaları. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 12(1), 27-35.
  • Çakırer Seyrek, G. (2024). Domates (Lycopersicon esculentum L.) fidelerinin muhafazasında farklı dalga boylu led aydınlatma uygulamalarının fide kalite parametreleri üzerine etkileri (tez no 864155). [Doktora tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilimdalı]. Yüksek Öğretim Kurulu Tez Merkezi.
  • Deram, P. (2013). Light-emitting-diode (led) lighting for greenhouse tomato production. Yüksek Lisans Tezi. McGill University. Montreal, Quebec.
  • Di, Q., Li, J., Du, Y., Wei, M., Shi, Q., Li, Y., & Yang, F. (2021). The combination of red and blue lights improved the growth and development of eggplant (Solanum melongena L.) seedlings by regulating photosynthesis. Journal of Plant Growth Regulation, 40, 1477-1492.
  • Ergun, N., Çağlar, G., Özbay, N., & Ergun, M. (2007). Hıyar fide kalitesi ve bitki gelişimi üzerine prohexadıone-calcıum uygulamalarının etkileri. Bahçe, 36(1), 49-60.
  • Folta, K.M., Pontin, M.A., Karlin‐ Neumann, G., Bottini, R., & Spalding, E.P. (2003). Genomic and physiological studies of early cryptochrome 1 action demonstrate roles for auxin and gibberellin in the control of hypocotyl growth by blue light. The Plant Journal, 36(2), 203-214.
  • Geboloğlu, N., Durukan, A., Sağlam, N., Doksöz, S., Şahin, S. & Yılmaz, E. (2015). Patlıcanda fide gelişimi ve fide Kalitesi ile paclobutrazol uygulamaları arasındaki ilişkiler. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 8 (1), 62-66.
  • Gent, M.P.N. (1995). Canopy light interception, gas exchange, and biomass in reduced height isolines of winter wheat. Crop Science, 35, 1636–1642.
  • Gunes, A., Inal, A., Bagci, E.G., Coban, S., & Pilbeam, D.J. (2007). Silicon mediates changes to some physiological and enzymatic parameters symptomatic for oxidative stress in spinach (Spinacia oleracea L.) grown under B toxicity. Scientia Horticulturae, 113(2), 113-119. https://doi.org/10.1007/s11104-006-9137-9
  • Hernández, R., & Kubota, C. (2016). Physiological responses of cucumber seedlings under different blue and red photon flux ratios using leds. Environmental and Experimental Botany, 121, 66-74. https://doi.org/10.1016/j.envexpbot.2015.04.001
  • Izzo, L. G., Mele, B. H., Vitale, L., Vitale, E., & Arena, C. (2020). The role of monochromatic red and blue light in tomato early photomorphogenesis and photosynthetic traits. Environmental and Experimental Botany, 179, 104195.
  • Jin, D., Su, X., Li, Y., Shi, M., Yang, B., Wan, W., & Zou, J. (2023). Effect of red and blue light on cucumber seedlings grown in a plant factory. Horticulturae, 9(2), 124. https://doi.org/10.3390/horticulturae9020124
  • Kaya, T. (2022). Farklı Dalga Boylu led Aydınlatma Uygulamalarının Domates (Lycopersicon esculentum L) Fidelerinin gelişimi Kalite Özellikleri ve Mineral Element Içeriklerine Etkileri (Tez no 761650). [Doktora tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilimdalı]. Yüksek Öğretim Kurulu Tez Merkezi.
  • Kofidis, G., Giannakoula, A., & Ilias, I.F. (2008). Growth, anatomy and chlorophyll fluorescence of coriander plants (Coriandrum sativum L.) treated with prohexadionecalcium and daminozide. Acta Biologica Cracoviensia Series Botanica, 50(2), 55-62.
  • Kopsell, D.A., Sams, C.E., & Morrow, R.C. (2015). Blue wavelengths from LED lighting increase nutritionally important metabolites in specialty crops. HortScience, 50(9), 1285-1288. https://doi.org/10.21273/HORTSCI.50.9.1285
  • Matsuo, S., Nanya, K., Imanishi, S., Honda, I., & Goto, E. (2019). Effects of blue and red lights on gibberellin metabolism in tomato seedlings. The Horticulture Journal, 88(1), 76-82.
  • McCree, K.J. (1971). The action spectrum, absorptance and quantum yield of photosynthesis in crop plants. Agricultural Meteorology, 9, 191-216. https://doi.org/10.1016/0002-1571(71)90022-7
  • Mohamed, O. A. (2022). Tüplü domates fidesi yetiştiriciliğinde farklı bakırlı fungusit uygulamalarının boy kontrolü ve kalite üzerine etkileri (Tez no 717310). [Doktora Tezi, Bursa Uludag Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Ohashi-Kaneko, K., Takase, M., Kon, N., Fujiwara, K., & Kurata, K. (2007). Effect of light quality on growth and vegetable quality in leaf lettuce, spinach and komatsuna. Environmental Control in Biology, 45(3), 189-198. https://doi.org/10.2525/ ecb.45.189
  • Ouzounis, T., B. Razi Parjikolaei, X. Fretté, E. Rosenqvist, & C. O. Ottosen, (2015). Predawn and high intensity application of supplemental blue light decreases the quantum yield of PSII and enhances the amount of phenolic acids, flavonoids, and pigments in Lactuca sativa. Frontiers in Plant Science 6:19. https://doi.org/10.3389/fpls. 2015.00019
  • Ozbay, N., & Ergun, N. (2015). Prohexadione calcium on the growth and quality of eggplant seedlings. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 50(10), 932-938. https://doi.org/10.1590/S0100-204X 20150010 00009
  • Park, Y. &, Runkle, E.S. (2019). Blue radiation attenuates the effects of the red to far-red ratio on extension growth but not on flowering. Environmental and Experimental Botany, 168, 103871. https://doi.org/10.1016/j.envexpbot.2019.103871
  • Quyang F, Mao JF, Wang J, Zhang S, & Li Y (2015) Transcriptome analysis reveals that red and blue light regulate growth and phytohormone metabolism in Norway spruce [Picea abies (L.) Karst.]. PLoS ONE 10(8):83–85.
  • Snowden, M.C., Cope, K.R., & Bugbee, B. (2016). Sensitivity of seven diverse species to blue and green light: interactions with photon flux. PLoS One, 11 (10), e0163121. https://doi.org/10.1371/ journal.pone.0163121
  • Son, K.H. &, Oh, M.M. (2013). Leaf shape, growth, and antioxidant phenolic compounds of two lettuce cultivars grown under various combinations of blue and red lightemitting diodes. HortScience, 48(8), 988-995. https://doi.org/10.21273/ HORTSCI. 48.8.988
  • Tanaka, M., Takamura, T., Watanabe, H., Endo, M., Yanagi, T., & Okamoto, K. (1998). In vitro growth of Cymbidium plantlets cultured under superbright red and blue light-emitting diodes (LEDs). The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 73(1), 39-44. https://doi.org/10.1080/14620316. 1998.11510941
  • Uslu, A. (2002). Aşılı hıyar fidesi yetiştiriciliğinde, farklı aşı yöntemlerinin karşılaştırılması üzerine bir araştırma(Tez no 128465). [Yüksek Lisans Tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Wheeler, R.M., Mackowiak, C.L., Sager, J.C., Yorio, N.C., & Knott, W.M. (1994). Growth and gas exchange by lettuce stands in a closed, controlled environment. The Journal of the American Society for Horticultural Science 119, 610–615.
  • Wollaeger, H.M. &, Runkle, E.S. (2015). Growth and acclimation of impatiens, salvia, petunia, and tomato seedlings to blue and red light. HortScience 50 (4), 522–529. https://doi.org/10.21273/ HORTSCI.50.4.522
  • Yavari, N., Tripathi, R., Wu, BS, MacPherson, S., Singh, J., & Lefsrud, M. (2021). The effect of light quality on plant physiology, photosynthetic, and stress response in Arabidopsis thaliana leaves. PLoS Bir One . 16(3), e0247380. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0247380
  • Yetişir, H. & Ellialtıoğlu, Ş. (2022). Sebzelerde Fide Yetiştiriciliği - 2. Gece Kitaplığı, Ankara
  • Yu, W., Liu, Y., Song, L., Jacobs, D. F., Du, X., Ying, Y., &Wu, J. (2017). Effect of differential light quality on morphology, photosynthesis, and antioxidant enzyme activity in Camptotheca acuminata seedlings. Journal of Plant Growth Regulation, 36, 148-160. https://doi.org/ 10.1007/s00344-016-9625-y
  • Zhang, H.Y., Jiang, Y.N., He, Z.Y., & Ma, M. (2005). Cadmium accumulation and oxidative burst in garlic (Allium sativum). Journal of Plant Physiology, 162, 977-984. https://doi.org/10.1016/ j.jplph.2004.10.001
  • Zhao, X., Yu, X., Foo, E., Symons, G.M., Lopez, J., Bendehakkalu, K.T., Xiang, J., Weller, J.L., Liu, X., Reid, J.B., & Lin, C. (2007). A study of gibberellin homeostasis and cryptochrome-mediated blue light inhibition of hypocotyl elongation. Plant Physiology, 145(1), 106–118. https://doi.org/ 10.1104/pp.107.099838
Toplam 42 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sebze Yetiştirme ve Islahı
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

Abdullah Havan 0009-0008-8749-0204

Şebnem Köklü Ardıç 0000-0002-5769-2963

Rabia Havan 0009-0008-1552-1294

Ahmet Korkmaz 0000-0002-3886-5953

Proje Numarası 2019/4-2 YLS
Erken Görünüm Tarihi 19 Aralık 2024
Yayımlanma Tarihi
Gönderilme Tarihi 31 Mayıs 2024
Kabul Tarihi 30 Ekim 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024Cilt: 27 Sayı: Ek Sayı 2 (Suppl 2)

Kaynak Göster

APA Havan, A., Köklü Ardıç, Ş., Havan, R., Korkmaz, A. (2024). Farklı Dalga Boylu Led Aydınlatma Uygulamalarının Domateste Fide Kalitesi Üzerine Etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 27(Ek Sayı 2 (Suppl 2), 372-384. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1491999

21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149