Approximately 500 feed mills are in operation
in Turkey with more than 6000 workers employed in these enterprises. The
objective of this study was to ergonomically evaluate the exposure of workers
to the physical risk factors (noise, particulate matter (PM), lighting, air
temperature, relative humidity, air velocity) in feed mills. The research was
carried out in the storage, dosage, and packaging departments of three
different feed mills. Noise values were measured with noise meter and PM
concentration with a personal sampler using gravimetric method. Lighting, air
temperature, relative humidity, and air velocity values were determined using a
multi-function measuring device. It was determined that the measured noise
exceeded the upper exposure action value (85 dBA) and was very close to the
limit value (87 dBA), PM10 concentration in storage sections exceeded the
recommended limit value (10 mg m-3), lighting in dosage and
packaging sections was below the limit values (1000 lux) in the three
departments of the enterprises. Temperature was higher than the recommended
values in all departments and also humidity and air velocity values were
determined to be insufficient.
Feed mills Physical risk factors Occupational health and safety
KSU Scientific Research Projects Management Unit
We thank the plant executives for cooperating with the researchers and KSU Scientific Research Projects Management Unit for supporting the study.
Türkiye’de yaklaşık
olarak 500 yem fabrikası aktif olarak üretim yapmakta ve 6000’den fazla işçi bu
işletmelerde çalışmaktadır. Bu çalışmanın amacı, yem fabrikalarında çalışan
işçilerin fiziksel risk faktörlerinden (gürültü, partikül madde, aydınlatma,
sıcaklık, bağıl nem, hava hızı) hangi düzeyde etkilendiklerini ergonomik açıdan
değerlendirmektir. Araştırma, üç farklı yem fabrikasında, çalışanların mesai
boyunca yoğun olarak çalıştığı depo, dozaj ve paketleme bölümlerinde
yürütülmüştür. Gürültü değerleri bir gürültü ölçer kullanılarak, PM
yoğunlukları kişisel örnekleyici ile gravimetrik yöntem kullanılarak
ölçülmüştür. Aydınlatma, hava sıcaklığı, hava bağıl nemi ve hava hızı değerleri
ise çok işlevli bir ölçüm cihazı ile belirlenmiştir. İşletmelerin her üç
çalışma bölümünde oluşan gürültünün, en yüksek maruziyet eylem değerini (85
dBA) aştığı ve sınır değere (87 dBA) yaklaştığı, PM10 yoğunluğunun depo
bölümlerinde önerilen sınır değeri (10 mg m-3) aştığı, aydınlatmanın
dozaj ve paketleme bölümlerinde sınır değerlerin (1000 lux) altında olduğu
belirlenmiştir. Diğer ortam fiziksel faktörlerden sıcaklık değerlerinin tüm
çalışma bölümlerinde önerilen değerlerden yüksek olduğu, hava nemi ve akımı
değerlerinin ise yetersiz olduğu belirlenmiştir.
Yem fabrikaları Fiziksel risk etmenleri İş sağlığı ve güvenliği
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ekim 2019 |
Gönderilme Tarihi | 16 Mayıs 2019 |
Kabul Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019Cilt 22 (Ek Sayı 1) |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.