This study was conducted to determine the response of Salvia tomentosa Mill. and Salvia officinalis L. to different salinity levels. The salvia plants were grown in 8 L pots filled with the continuously aerated nutrient solution under different salt levels 1 (control), 2, 3, 4, 5 and 6 dS m-1 in fully automated climate chambers. The fresh and dry weight of shoot and root, stem length, leaf area, SPAD, CO2 fixation, root length, root diameter, root volume, leaf Na+, K+, Ca++ Cl- content, and amount of essential oil were determined. The increasing salt level decreased significantly plant growth of both Salvia species. However, highly significant differences were found between two Salvia species in terms of shoot and root biomass. Generally, S. tomentosa showed better plant growth performance in plant growth compared to S. officinalis. The Na+ and Cl- content of the leaves significantly increased with increasing salt concentration and the increase was higher in S. tomentosa. The amount of K+ in the leaves decreased due to the increasing salt concentration, while the amount of Ca++ varied depending on the dose. The study showed that the essential oil contents of the sage leaves could be increased with the moderate salt application. The increase in essential oil due to salt stress was higher in S. officinalis. The results showed that Salvia species can be cultivated in low and medium saline soils, second class waters can be used for irrigation of sages and essential oil yield of sages can be increased by using salt stress.
Salvia species Salt tolerance Hydroponic culture Root morphology Essential oil
Scientific Projects Unit of Erciyes University8.
FLY-2016-673
The authors thank Erciyes University Scientific Research Projects Unit for their financial support.
Bu çalışmada, Salvia officinalis L. ve S. tomentosa Mill. türlerinin farklı tuz seviyelerine tepkisi belirlenmiştir. Ada çayı bitkileri iklim odasında, su kültüründe altı farklı tuz stresinde [1 (kontrol), 2, 3, 4, 5 ve 6 dS m-1] yetiştirilmişlerdir. Bitki organları taze ve kuru ağırlıkları, gövde uzunluğu, yaprak alanı, SPAD, CO2 asimilasyonu, kök uzunluğu, kök hacmi, kök kalınlığı, yaprak Na+, K+, Ca++ Cl- içerikleri ve esansiyel yağ asidi miktarı belirlenmiştir. Aratan tuz seviyesi iki adaçayı türünü de bitki gelişimi açısından önemli derecede etkilemiştir. Ancak, türler arasında biyomas gelişimi açısından önemli farklılıklar olmuştur. Genellikle, S. tomentosa türü S. officinalis’e göre daha iyi performans göstermiştir. Artan tuz stresi ile birlikte yaprakların Na+ ve Cl- içeriği artmış ve artış S. tometosa’da daha yüksek olmuştur. Yaprakların K+ içeriği tuz stresi ile birlikte sürekli azalırken, Ca+ içeriği tuz dozlarına karşı farklı tepkiler vermiştir. Çalışma, tuz stresi ile esansiyel yağ asitlerinin miktarının arttırılabileceğini göstermiştir. Yağ miktarındaki oransal artış S. officinalis’te daha yüksek olmuştur. Sonuçlar, Salvia türlerinin düşük ve orta tuzlu topraklarda yetiştirilebileceğini, adaçayını sulamak için ikinci sınıf suların kullanılabileceğini ve adaçayı esansiyel yağ veriminin tuz stresi kullanılarak arttırılabileceğini göstermiştir.
Ada çayı türleri Tuz stresi Su kültürü Kök morfoloji Esansiyel yağ
FLY-2016-673
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FLY-2016-673 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 1 Mayıs 2020 |
Kabul Tarihi | 21 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021Cilt: 24 Sayı: 3 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.